Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

De ti Bud

Baggrunden for De ti Bud
Jeg er Herren din Gud, som førte dig ud af Egypten, af trællehuset.
Det vil sige: Det er den Gud, der har skabt og befriet os, som giver sine bud for menneskelivet. Han bliver vred på dem, der overtræder buddene, og velsigner dem, der holder dem.

Det første bud
Du må ikke have andre guder end mig.
Det vil sige: Vi skal frem for alt frygte og elske Gud og stole på ham, så vi ikke sætter noget af det, Gud har skabt, eller som vi selv kan skabe, højere end Gud.

Det andet bud
Du må ikke bruge Herren din Guds navn til løgn.
Det vil sige: Vi skal frygte og elske Gud, så vi ikke bander, dyrker okkultisme, lyver eller bedrager ved hans navn. I stedet skal vi under alle forhold kalde på Gud, bede til ham, lovprise hans navn og takke ham.

Det tredje bud
Husk hviledagen og hold den hellig.
Det vil sige: Vi skal frygte og elske Gud, så vi ikke nedvurderer hans ord. I stedet skal vi holde Guds ord helligt, gerne høre det og lære det. Og vi har lov til at hvile fra vores daglige arbejde en dag om ugen.

Det fjerde bud
Ær din far og din mor.
Det vil sige: Vi skal frygte og elske Gud, så vi ikke ser ned på vores forældre eller mennesker, der har lovlig myndighed over os. I stedet skal vi elske, respektere og adlyde dem.

Det femte bud
Du må ikke begå drab.
Det vil sige: Vi skal frygte og elske Gud, så vi ikke skader vores medmenneske eller gør ham noget ondt. I stedet skal vi hjælpe ham og vise omsorg for ham.

Det sjette bud
Du må ikke bryde et ægteskab.
Det vil sige: Vi skal frygte og elske Gud, så vi ikke lever i utugt. I stedet skal vi leve anstændigt i tale og handling og i ægteskabet trofast elske og ære hinanden.

Det syvende bud
Du må ikke stjæle.
Det vil sige: Vi skal frygte og elske Gud, så vi ikke stjæler eller bedrager. I stedet skal vi hjælpe vores medmenneske til at bevare, hvad han ejer, og forbedre sine levevilkår.

Det ottende bud
Du må ikke vidne falsk mod din næste.
Det vil sige: Vi skal frygte og elske Gud, så vi ikke lyver om vores medmenneske, svigter ham eller spreder dårlige rygter om ham. I stedet skal vi undskylde ham, tale godt om ham og forstå alt i bedste mening.

Det niende bud
Du må ikke begære din næstes hus.
Det vil sige: Vi skal frygte og elske Gud, så vi ikke misunder vores medmenneske, hvad han ejer, eller forsøger at narre det fra ham. I stedet skal vi respektere, hvad han ejer, og hjælpe ham til at beholde det.

Det tiende bud
Du må ikke begære din næstes hustru, hans træl eller trælkvinde, hans okse eller æsel eller noget som helst af din næstes ejendom.
Det vil sige: Vi skal frygte og elske Gud, så vi ikke misunder vores medmenneske hans ægtefælle, børn eller medarbejdere. I stedet skal vi respektere vores medmenneske og søge at styrke hans forhold til dem, der står ham nær.

Jesus samler De ti Bud således
»Du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele dit sind og af hele din styrke.« Dernæst kommer: »Du skal elske din næste som dig selv.« (Mark 12,30-31).

Ekko-remse om De ti Bud

Ekko-remse om De ti Bud

En god remse, når man skal lære De ti Bud. Oplagt til brug i søndagsskole eller børneklub. Lederen siger "for" og…… Læs mere

Luther giver sin barber gode råd om at bede ud fra katekismus

Luther giver sin barber gode råd om at bede ud fra katekismus

I 1535 udgav Martin Luther et lille skrift: En enfoldig måde at bede på for en god ven, mester Peter,…… Læs mere

Martin Luthers katekismus-salmer

Martin Luthers katekismus-salmer

Martin Luther, der skrev Den lille Katekismus, som er udgangspunkt for Katekismus Updated, skrev også en række salmer i tilknytning…… Læs mere

Dukketeater over De ti Bud

Dukketeater over De ti Bud

Her finder du ti oplæg til dukketeater over De ti Bud. Velegnet over for børn ca. 5-10 år.

Petter Dass digter om katekismus

Petter Dass digter om katekismus

Petter Dass skrev sange og salmer over katekismus. Bedst kendt er Herre Gud! Dit dyre navn og ære, der er…… Læs mere

Katekismus og bibelhistorie

Katekismus og bibelhistorie

Luther lagde stor vægt på at koble bibelhistorie og katekismus sammen, så de gensidigt kunne belyse hinanden. Her er et…… Læs mere

Kort om troen

Kort om troen

Elleve "postkort" i PDF-format, der sætter gang i refleksion og dialog i en cellegruppe - på et studiested, i en ungdomklub…… Læs mere

De ti Bud - ganske enkelt

De ti Bud - ganske enkelt

Selv om forklaringerne i Katekismus Updated er korte, er de ikke lette at forstå. Derfor har vi lavet enkle forklaringer…… Læs mere

Hvordan forstå De ti Bud?

Hvordan forstå De ti Bud?

Som en hjælp til at forstå, hvad der menes med teksten i Katekismus Updated, gives her nogle forklaringer. I hvert…… Læs mere

Robert Bladt: Kristusliv

Robert Bladt: Kristusliv

Bogen giver en levende indføring i det kristne liv. Forfatteren viser: 1) Menneskelivets udtryk ved at gennemgå De ti bud…… Læs mere

Indlæs flere